Uniform Pensioenoverzicht

Heb jij al op je Uniform Pensioenoverzicht (UPO) gekeken? Het is fijn om te weten waar je aan toe bent. Je UPO staat voor je klaar bij documenten in Mijn pensioen.

Hoe sta je er voor met je pensioen?

Kijk even op je UPO. Daarop zie je hoeveel pensioen je hebt. Dat is belangrijk als je bijna met pensioen gaat of gepensioneerd bent. Maar wist je dat kennis over je pensioen minstens zo belangrijk is als je nog lang niet met pensioen gaat?

Handig om te weten

Je bent nog niet met pensioen

Op je UPO zie je niet alleen hoeveel pensioen je later zelf krijgt, maar ook hoeveel pensioen je partner en kinderen krijgen als je overlijdt. Ahold Delhaize Pensioen keert een levenslang partnerpensioen uit aan je partner en vaak ook nog een tijdelijk partnerpensioen. Het is dus verstandig om even op je UPO te kijken hoe het zit. Heeft je partner voldoende inkomen als jouw inkomen zou wegvallen?

Komt je pensioendatum al wat dichterbij? Dan kun je je UPO-informatie gebruiken om de pensioenschijf-van-vijf in te vullen. Deze is gemaakt door Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Ook bij Mijn pensioen kun je je inkomsten en uitgaven invullen. Dat zijn handige hulpmiddelen om te zien of je straks goed kunt rondkomen.

Je bent al met pensioen

Ook als je al met pensioen bent, is het nuttig om jaarlijks je UPO te bekijken. Misschien stopt er binnenkort een tijdelijke pensioenuitkering. Als je dat van tevoren weet, kun je er rekening mee houden.

Vragen en antwoorden

Hoe vaak krijg ik een pensioenoverzicht (UPO)?

Als je werkt bij (een van de merken van) Ahold Delhaize en je bouwt pensioen op krijg je elk jaar een Uniform Pensioenoverzicht (UPO) van Ahold Delhaize Pensioen. Dit geldt ook voor gepensioneerden. Heb je ooit gewerkt bij (een van de merken van) Ahold Delhaize maar ben je nog niet met pensioen? Dan sturen we jou een keer in de 5 jaar een UPO op papier (als jouw communicatievoorkeur op 'post' staat). Je ontvangt wel elk jaar het overzicht in Mijn pensioen, jouw persoonlijke online pensioenomgeving. Je vindt het overzicht bij Documenten bij Mijn pensioen.

Mijn pensioen

Ik ben gescheiden. Is het pensioen voor mijn ex-partner terug te vinden op mijn pensioenoverzicht?

Nee. Je vindt pensioen voor jouw ex-partner niet terug op jouw UPO, als de gevolgen van een scheiding voor jouw pensioen bij Ahold Delhaize Pensioen zijn verwerkt. Het pensioen voor je ex-partner is van jouw pensioen afgehaald, als je daarover van Ahold Delhaize Pensioen bericht hebt gehad. Ben jij gescheiden vóór 1 mei 1995? Dan gelden er wellicht voor jou andere regels. Als je vragen hierover hebt, neem dan contact op onze Servicedesk.

Contact

Ik heb een waardeoverdracht laten uitvoeren. Zie ik dat op mijn UPO?

Het pensioen dat je door waardeoverdracht erbij hebt gekregen, staat niet apart vermeld op jouw UPO. De waardeoverdracht is verwerkt en bij jouw pensioen opgeteld als je van ons een bevestiging hebt gekregen. Heb je nog geen bevestiging gekregen? Dan is jouw verzoek voor waardeoverdracht nog niet verwerkt in onze administratie. Heeft je waardeoverdracht een overdrachtsdatum na 1 januari van dit jaar? Dan is de waardeoverdracht niet verwerkt in jouw UPO van dit jaar. Jouw UPO geeft namelijk de stand van je pensioen per 1 januari van dit jaar.

Waarom staat mijn partner niet op mijn UPO?

Jouw partner is niet bij ons bekend. Bij samenwonen lees je hoe en wanneer je jouw partner bij Ahold Delhaize Pensioen moet aanmelden. Woon je in Nederland en ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan krijgen wij de naam van jouw partner automatisch door van de gemeente waar je woont. Jouw partner wordt in dat geval genoemd op jouw UPO.

Samenwonen

Mijn partner is dit jaar overleden of ik ben dit jaar gescheiden. Waarom staan er nog steeds partnergegevens op mijn UPO?

Het UPO is op basis van de gegevens per 1 januari 2024. Heb je inmiddels bericht ontvangen dat het overlijden van jouw partner of jouw echtscheiding bij Ahold Delhaize Pensioen bekend is? Dan zijn je gegevens bij ons actueel. Dit zal dan op jouw UPO van volgend jaar te zien zijn.

Mijn UPO ziet er anders uit dan vorig jaar. Hoe komt dat?

We hebben de opmaak van jouw UPO veranderd. Daarom ziet deze er vanaf dit jaar anders uit dan je gewend was. Je leest er nog steeds alle belangrijke informatie over jouw pensioen.

Ik heb een andere vraag

Heb je vragen over jouw pensioen bij Ahold Delhaize Pensioen? Neem dan contact met ons op.

Contact

Dit is ook handig om te weten

  • De netto pensioenregeling wordt uitgevoerd door Centraal Beheer. Heb je een netto pensioenregeling? Dan ontvang je hierover informatie van Centraal Beheer. Dit staat niet op het UPO dat je van ons krijgt.
  • Het UPO laat je pensioensituatie zien op 1 januari van dat jaar. Wijzigingen na deze datum zijn niet verwerkt in het UPO van dat jaar. Was er een wijziging vóór 1 januari en lijkt die niet te zijn verwerkt? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Vooruitblik

We informeren je graag zo duidelijk mogelijk over pensioen(on)zekerheid. Op het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) zie je daarom naast alle gebruikelijke informatie, ook een inschatting van jouw pensioen in verschillende economische scenario’s. Je ziet in welke richting jouw pensioen zich ontwikkelt als het langere tijd economisch goed of juist heel slecht gaat.

Wat kun je verwachten? En wat als het mee- of tegenzit?

Op het Uniform Pensioenoverzicht vind je informatie over het pensioen dat je bij ons opbouwt en over het pensioen dat je kunt bereiken. In het onderdeel ‘Wat als het mee- of tegenzit’ worden ook bedragen genoemd die je inzicht geven in de koopkracht (dus: wat je kunt kopen van jouw netto inkomen) en de risico’s van je toekomstig pensioeninkomen. Dat gebeurt met 3 verschillende bedragen. Deze bedragen geven 3 verschillende scenario’s weer:

  1. Een scenario voor als het tegenzit.
  2. Een verwacht scenario.
  3. Een scenario voor als het meezit.

Je pensioen bij Ahold Delhaize Pensioen vind je in Mijn pensioen. Daarin zie je welke bedragen dit voor jou zijn. Deze bedragen kunnen anders zijn dan op mijnpensioenoverzicht.nl. Daarop staat je totale pensioen, dus met je AOW.

Dit kun je met de vooruitblik

Je vergelijkt de bedragen in de vooruitblik met nu

Op het middelste pensioenbedrag kom je waarschijnlijk uit als de economische situatie gelijk blijft. Dat bedrag kun je gebruiken om na te gaan of het verwachte pensioen voor jou genoeg is om van rond te komen. Je kunt dit bedrag bijvoorbeeld vergelijken met je huidige salaris. Als de economische situatie langere tijd slechter is, dan wordt je pensioen geschat op het laagste bedrag. Als het langere tijd goed gaat, wordt je pensioen geschat op het hoogste bedrag. Maar het verwachte pensioen zal nooit ineens heel sterk dalen of stijgen. Dat gaat geleidelijk. Daarom is het goed als je ieder jaar de vergelijking maakt.

Je toekomstige pensioen hangt vooral af van 3 zaken

Economen hebben nagedacht over wat er in de toekomst kan gebeuren. Zij hebben 2.000 toekomstscenario’s bedacht. In elk van die toekomstscenario’s is de rente hoog of laag, vallen de beleggingen mee of juist tegen en stijgen de prijzen wel of niet. Vervolgens heeft Ahold Delhaize Pensioen berekend hoe hoog jouw pensioen uitvalt in elke scenario.

In je persoonlijke situatie kan er ook iets veranderen. Bijvoorbeeld een echtscheiding of werkloosheid. Daar is geen rekening mee gehouden in deze scenario's.

De kans op het middelste bedrag is veel groter dan op het laagste of hoogste bedrag

Je hebt 50% kans op het middelste bedrag en 5% kans op het laagste of hoogste bedrag in de scenario's. Je kunt ook iets lager of hoger uitkomen. Je hebt 90% kans dat je pensioen tussen het laagste en het hoogste bedrag uitkomt.

Het middelste en hoogste bedrag liggen niet zo ver uit elkaar. Dat komt door de manier waarop de pensioenregeling in elkaar zit. Bijvoorbeeld doordat je een verhoging krijgt van je pensioen als de prijzen stijgen en de beleggingen en rente goed zijn. Of doordat de premie wordt verlaagd als er veel verdiend is met beleggen.

Het middelste en laagste bedrag liggen wel ver uit elkaar. Dat komt doordat de reserves van het pensioenfonds op kunnen raken. Bijvoorbeeld als het jarenlang economisch slecht gaat. Dan moeten de pensioenen helaas worden verlaagd. Als dat vaker gebeurt, kom je uit bij het laagste bedrag.

Feedback
Chat