Het een na beste pensioenstelsel ter wereld!
Best een compliment: als land staan we als nummer twee op de ranglijst van beste pensioenstelsels ter wereld. Dat Nederland zo goed scoort, heeft te maken met de manier waarop pensioenen in Nederland betaald worden.
Mensen krijgen een basispensioen van de overheid, de AOW, en ze bouwen zelf pensioen op bij hun werkgever. Zo komt het pensioen uit twee potjes. Dat maakt ons pensioenstelsel houdbaar, aldus de onderzoekers van adviesbureau Mercer. Zij doen elk jaar wereldwijd onderzoek naar pensioenstelsels.
De onderzoekers kijken niet alleen of het pensioenstelsel houdbaar is. Ze kijken ook of het adequaat is: is het pensioen voldoende om van rond te komen? En ze kijken naar de integriteit: zijn pensioenfondsen betrouwbaar? Op alle drie de onderdelen scoort Nederland hoog.
IJsland
IJsland staat op nummer 1. Dat komt omdat in IJsland iedereen die werkt pensioen opbouwt. Ook zzp’ers. In Nederland bouwen vooral werknemers in loondienst pensioen op. Verder scoort IJsland hoog omdat de AOW en het pensioen op elkaar afgestemd zijn. In Nederland krijgt iedereen AOW. In IJsland krijgen mensen die al een goed pensioen hebben geen AOW. Daardoor wordt het geld gelijkmatiger verdeeld, zeggen de onderzoekers.
Het verschil
Maar het verschil tussen Nederland en IJsland is niet groot. IJsland krijgt 84,7 punten. Nederland krijgt 84,6 punten. Ook Denemarken scoort hoog, met 82 punten. De onderzoekers geven alle drie deze landen de A-status. Dat betekent dat ze een eersteklas pensioensysteem hebben. Thailand haalt met 41,7 punten de laagste score.
Nieuw stelsel
Toch gaat het Nederlandse pensioenstelsel veranderen. Ons stelsel werkte lange tijd goed, maar de afgelopen jaren is er veel veranderd in onze samenleving en het is belangrijk dat het Nederlandse pensioenstelsel (en daarmee onze pensioenregeling) meebeweegt met deze verandering. Het kabinet is bezig met een nieuwe pensioenwet. Deze wet gaat op 1 juli 2023 in. Alle pensioenfondsen in Nederland moeten de nieuwe regels uiterlijk op 1 januari 2027 ingevoerd hebben. Het pensioenstelsel verandert omdat het niet goed meer past bij de huidige samenleving. Mensen worden steeds ouder. En ze werken niet meer hun hele leven bij dezelfde werkgever, maar veranderen van baan of worden zzp’er. Bovendien kunnen mensen nu niet goed zien hoeveel pensioenpremie ze hebben betaald en wat ze daarvoor terug krijgen. In het nieuwe stelsel wordt dat duidelijker. Dan krijgt iedereen een persoonlijk pensioenpotje. Ook gaat het pensioen straks meer meebewegen met de economie.