Wat weet jij over pensioen?

10 mei 2023
wat-weet-je-over-pensioen

Test je kennis met deze 7 stellingen.

1. Dit jaar ontvangen meer dan 3 miljoen mensen AOW

Waar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ontvingen in december 2022 bijna 3,6 miljoen mensen een AOW-uitkering. AOW is de basisuitkering voor iedereen die in Nederland woont of heeft gewoond de AOW-leeftijd heeft bereikt.

2. De pensioenleeftijd gaat ieder jaar met 3 maanden omhoog

Niet waar. De AOW-leeftijd ligt in 2023 op 66 jaar en 10 maanden. In 2024 gaat de AOW-leeftijd met 2 maanden omhoog. Dan ligt de AOW-leeftijd dus op 67 jaar. Daarna blijft de AOW-leeftijd 67 jaar tot en met 2027. Pas in 2028 gaat de AOW-leeftijd verder omhoog naar 67 jaar en 3 maanden. Voor de jaren daarna staat de AOW-leeftijd nog niet vast. De AOW-leeftijd wordt steeds 5 jaar van tevoren bekend gemaakt. Je pensioen van Ahold Delhaize gaat uiterlijk in op de AOW-leeftijd.

3. Meer dan 10 miljoen mensen hebben aanvullend pensioen opgebouwd

Waar. Volgens het CBS hebben bijna 10,6 miljoen mensen pensioen opgebouwd bij een werkgever (of doen dat nu nog steeds).

4. Ouderdomspensioen dat ik opbouw bij een pensioenfonds moet ik delen met mijn partner als we gaan scheiden

Waar. Als je getrouwd bent of als je een geregistreerd partnerschap hebt, dan krijgt je partner een deel van je pensioen als je uit elkaar gaat. Je partner heeft recht op de helft van het ouderdomspensioen dat je tijdens het huwelijk hebt opgebouwd. Dat is wettelijk zo geregeld. Daarnaast krijgt je partner recht op het tot de scheiding opgebouwde partnerpensioen. Maar je kunt bij de echtscheiding ook andere afspraken maken. Als je allebei ongeveer evenveel pensioen hebt opgebouwd tijdens het huwelijk, is het misschien handiger om het pensioen niet te delen. Dit kun je met elkaar afspreken en vastleggen bij de echtscheiding.

5. Mijn partner krijgt automatisch een partnerpensioen als ik overlijd, omdat we al een half jaar samenwonen en staan ingeschreven op hetzelfde adres

Niet waar. Bij Ahold Delhaize Pensioen moet je ook een samenlevingscontract hebben dat bij een notaris is opgesteld. Verder is het belangrijk dat je je partner aanmeldt bij het pensioenfonds. Dan pas is het zeker dat je partner een uitkering krijgt als jij overlijdt. Bij gehuwden en geregistreerd partners is bovenstaand niet van toepassing, die zijn wel vanzelf aangemeld via de (gemeentelijke) Basisregistratie Personen.

6. Met pensioen gaan kan ook in deeltijd

Waar. Deeltijdpensioen is mogelijk vanaf je 55e. Je kunt dan bijvoorbeeld een dag minder gaan werken en alvast een deel van je pensioen ontvangen. Dat betekent wel dat je later minder pensioen gaat ontvangen.

7. Ik kan zelf kiezen hoe ik mijn pensioengeld verdeel over de periode dat ik met pensioen ben

Waar. Al zijn hier wel fiscale voorwaarden aan verbonden. Zo kun je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om in het begin een hoger bedrag te krijgen en later een lager bedrag. Dat is fijn als je bijvoorbeeld van plan bent om direct na je pensioen een grote reis te gaan maken. Je kunt ook eerst een lager bedrag krijgen. Dat kan handig zijn als je partner nog werkt en je samen genoeg geld hebt om rond te komen. Er gelden wel enkele belangrijke voorwaarden.

Feedback
Chat