Hoe blijf je digitaal bij?

6 februari 2024
Vrouw in gele trui met laptop

Een restaurant reserveren met je smartphone. Betalen via een QR-code. Een webinar volgen op de computer. De digitale wereld brengt veel gemak en ook na je pensioen kun je daar plezier van hebben.

Maar hoe zorg je dat je de snelle ontwikkelingen bijhoudt als je niet meer werkt?

Met wat oefening kun je van je computer ook je hobby maken

De wereld wordt steeds digitaler en iedereen gaat daar op zijn eigen manier in mee. De één luistert graag muziek met zijn smartphone. Een ander houdt zijn sportprestaties bij met een app. Voor iedere bezigheid bestaat wel een app of een website. Veel gepensioneerden kunnen daar hun voordeel meedoen. Saskia Hamminga, van SeniorWeb, vertelt: ‘Wij merken dat mensen die met pensioen gaan graag op de hoogte willen blijven. Zeker WhatsApp is heel populair. Mensen vinden het erg leuk om te weten hoe ze spraakberichten kunnen delen of groepjes kunnen aanmaken, zodat ze makkelijk afspraken kunnen maken met vrienden.’

Digitale hobby’s

Maar na je pensioen kunnen ook je behoeften veranderen, weet Saskia. ‘Misschien wil je zelf fietsroutes uitstippelen via Google Maps of een wandeling zoeken via Natuurmonumenten. De computer en je smartphone zijn dan handige hulpmiddelen als je buiten actief wilt zijn. En als je je al wat meer vertrouwd voelt met de computer, kun je er ook je hobby van maken. Je kunt bijvoorbeeld zelf wenskaarten of menukaarten maken.’ Een vrij makkelijk hulpmiddel daarvoor is de gebruiksvriendelijke website canva.com.

Online betalen

Toch vindt niet iedereen het even gemakkelijk om alles tegenwoordig maar digitaal te regelen. Bankieren via de computer of de app is voor 1 op de 10 65-plussers weleens lastig. Ze hebben het gevoel dat het allemaal te snel gaat of ze zijn bang om iets fout te doen, blijkt uit onderzoek van SeniorWeb. En ook bij online spullen aanschaffen loop je het risico om opgelicht te worden. Controleer daarom altijd of de winkel is aangesloten bij de belangenvereniging voor webwinkels op thuiswinkel.org of een andere organisatie die een keurmerk uitgeeft. Wie meer wil leren over online betalen, kan terecht op seniorweb.nl.

Omgaan met DigiD

Voor veel mensen is ook inloggen met DigiD nog een hobbel. Saskia Hamminga: ‘Wat het vooral lastig maakt is de 2-stapsverificatie, het inloggen in 2 stappen. Maar als je eenmaal weet hoe het werkt, kun je opeens zoveel zelf regelen. Denk aan het aanvragen van zorg- en huurtoeslag en aan belastingaangifte doen. Mensen zijn altijd erg blij als ze het inloggen onder de knie hebben.’ Tip, hier vind je video’s waar wordt voorgedaan hoe je inlogt met DigiD: digid.nl.

Oplichting

Helaas komen in de digitale wereld ook minder fijne dingen voor, zoals oplichting, diefstal van inloggegevens en datingfraude. Criminelen bedenken steeds weer nieuwe trucs om vertrouwen te winnen via e-mail, WhatsApp of SMS. Krijg je een verzoek om geld? Of moet je plotseling je gegevens bevestigen door in te loggen? Of ontvang je onbekende linkjes? In die gevallen is het verstandig om gezond wantrouwend te zijn. Neem zo nodig zelf contact op met de persoon of organisatie via een telefoonnummer dat je kent. Zo blijf je ook veilig in de digitale wereld.

Tips om oplichting te voorkomen vind je op seniorweb.nl.

Computercursussen

Op steeds meer locaties kun je tegenwoordig computerlessen volgen. Een paar opties:

  • Op digitaalhulpplein.nl kun je een digitale zelftest doen of een oefenlocatie in de buurt vinden.
  • Samen Digitaal (pdf) is een bewaargids met uitleg. Het is een samenwerking tussen het ministerie van Binnenlandse Zaken, Libelle en Margriet.
  • Een uitkomst kan bijvoorbeeld ook zijn om een student langs te laten komen om les te geven, via studentaanhuis.nl.
  • SeniorWeb heeft leslocaties in veel bibliotheken en buurthuizen. Kijk hier voor het aanbod in de buurt: seniorweb.nl.
Feedback
Chat