Veelgestelde vragen en antwoorden

Hieronder lees je de antwoorden op jullie veelgestelde vragen over het nieuwe pensioenstelsel.

Deze stelden jullie bijvoorbeeld aan ons tijdens het webinar dat we in september 2023 organiseerden of naar aanleiding van een nieuwsbrief die jullie van ons kregen.

Pensioen Update

Vragen en antwoorden over het nieuwe pensioenstelsel

Vragen over het nieuwe pensioenstelsel in het algemeen

1. Waarom stapt Ahold Delhaize Pensioen over op een nieuwe pensioenregeling?

De nieuwe pensioenwet geldt voor alle Nederlanders die pensioen opbouwen of hebben opgebouwd bij een of meerdere pensioenfondsen. In de wet wordt geregeld dat deelnemers een individuele pensioenpot krijgen. Dit betekent dat alle pensioenfondsen over moeten op een nieuwe pensioenregeling en dus ook Ahold Delhaize Pensioen. Hiermee zullen dus al onze deelnemers overgaan naar de nieuwe pensioenregeling. Hier lees je waarom er een nieuw pensioenstelsel komt in Nederland.

2. Wanneer stappen we over op de nieuwe pensioenregeling?

Alle betrokken partijen (Ahold Delhaize, de Centrale Ondernemingsraad en Ahold Delhaize Pensioen) streven ernaar de nieuwe pensioenregeling per 1 januari 2027 in te voeren. Uiteraard zullen we je voor die tijd informeren over wat dit voor jouw pensioen betekent. Uiterlijk op 1 januari 2028 moeten alle pensioenfondsen de nieuwe pensioenregeling hebben ingevoerd.

3. Ik wil geen pensioen opbouwen in een nieuwe pensioenregeling. Kan ik bezwaar maken?

Dat kan niet. Iedereen die meedoet aan een pensioenregeling gaat pensioen opbouwen via een nieuwe pensioenregeling. Er geldt geen individueel bezwaarrecht. Dat is zo afgesproken in de wet.

4. Ik wil niet dat het pensioen dat ik al heb opgebouwd wordt omgezet naar een kapitaal voor pensioen in de nieuwe pensioenregeling. Kan ik bezwaar maken?

Dat kan niet. Voor de overgang van de pensioenen uit de oude pensioenregeling naar de nieuwe pensioenregeling (invaren) geldt geen individueel bezwaarrecht. Dat is zo afgesproken in de wet.

5. We krijgen straks allemaal een eigen pot voor pensioen. Kan die pot op een bepaald moment leeg zijn? Of kan mijn pensioen zomaar verdampen?

Nee, het kapitaal voor jouw pensioen is nooit ‘op’. Je krijgt als gepensioneerde een pensioen zolang je leeft. Ook al word je 120 jaar. We zorgen er samen voor dat er altijd een uitkering is voor de mensen die een pensioen krijgen of gaan krijgen in de toekomst.

6. Waarom moet er belegd worden met pensioengeld? Dat brengt toch risico’s met zich mee?

De betaalde pensioenpremies bijvoorbeeld op een spaarrekening zetten, levert te weinig op. Voor een betaalbaar en goed pensioen moet het pensioenfonds beleggen. Met beleggen boekt het pensioenfonds rendement. Ons streven is om alle deelnemers levenslang te kunnen voorzien van een goed pensioen. Het beleggen van pensioenkapitaal heeft dus een heel belangrijk doel: zorgen dat we goede resultaten behalen die ten goede komen aan jouw pensioenuitkering.

Beleggen brengt inderdaad ook risico’s met zich mee, maar wordt op een beheerste manier mee omgegaan. Afhankelijk van jouw leeftijd nemen we meer of minder risico met beleggen. Bij jongere deelnemers is dat meer risico, bij oudere deelnemers wordt het risico afgebouwd. Het doel is dat jouw toekomstig pensioen zo stabiel mogelijk is tegen de tijd dat je met pensioen gaat.

7. Hangt de hoogte van mijn pensioen straks helemaal af van de aandelenkoersen op het moment dat ik met pensioen ga?

Het pensioengeld wordt niet alleen in aandelen belegd, maar in een mix van beleggingen die past bij de leeftijd van de deelnemer. Hoe ouder je bent, hoe minder er in aandelen zal worden belegd. Bovendien wordt ook na de ingang van het pensioen nog belegd met de inhoud van de pensioenpot.

8. Wat betekent de nieuwe pensioenregeling voor het nabestaandenpensioen?

Wij blijven in geval van overlijden zorgen voor jouw nabestaanden. Dit zijn jouw (eventuele) kinderen en partner. Het nabestaandenpensioen gaat wel veranderen. De hoogte van het partnerpensioen is nu gekoppeld aan de hoogte van jouw bereikbare pensioen (we noemen dit het ouderdomspensioen). Dat ouderdomspensioen bouw je niet op over je hele salaris, maar over het salaris boven een bepaald bedrag (drempelbedrag of ook wel pensioenfranchise genoemd). Dit komt omdat je naast pensioen van ons straks ook een AOW-uitkering van de overheid ontvangt. De koppeling tussen partnerpensioen en ouderdomspensioen gaat in het nieuwe stelsel verdwijnen bij overlijden vóór de pensioendatum. Straks zal in dat geval het partnerpensioen bepaald worden als een percentage van het salaris (dus zonder rekening te houden met een drempelbedrag).

Het nabestaandenpensioen dat je hebt opgebouwd tot de beoogde overgang op 1 januari 2027 neem je bij het omzetten mee naar de nieuwe pensioenregeling. Vanaf dat moment gelden dan de nieuwe regels voor het nabestaandenpensioen.

9. Hebben de nieuwe regels voor pensioen ook effect op de AOW?

Nee. De nieuwe regels voor pensioen gaan niet over de AOW. Ze gaan over het pensioen dat je opbouwt via jouw werkgever.

10. Hoe bereid ik me voor op de nieuwe pensioenregeling?

Je hoeft niets te doen. Je krijgt bericht van ons als je iets moet doen.

11. Aan wie stel ik mijn vragen over de nieuwe pensioenregeling?

Kijk eerst op onze speciale pagina over de nieuwe pensioenregeling. Vind je daar het antwoord niet dat je zoekt, neem dan contact op met onze Servicedesk. Heb je bij meerdere pensioenfondsen pensioen opgebouwd, maar weet je niet meer precies bij welke? Log dan in op mijnpensioenoverzicht.nl. Je ziet daar bij welk pensioenfonds je pensioen hebt staan.

Vragen als je bij een van de merken van Ahold Delhaize werkt(e)

1. Is het pensioen dat ik tot nu toe bij Ahold Delhaize Pensioen heb opgebouwd/opbouw zeker als het wordt omgezet in de nieuwe regeling?

De waarde van het pensioen dat je hebt opgebouwd tot het moment van de overgang wordt in jouw persoonlijke pensioenpot gestopt (omzetten). De hoogte van je persoonlijke pensioenpot op het moment van omzetten wordt mede bepaald door de dekkingsgraad. Bij het omzetten kijken we naar onze dekkingsgraad op dat moment, dus op 1 januari 2027. Wij weten nu niet hoe we er dan voorstaan. Bij het omzetten van jouw pensioen kan het zijn dat onze dekkingsgraad te laag is om jouw verwachte pensioen in de nieuwe pensioenregeling minimaal gelijk te houden. Ook moeten de evenwichtige belangen van al onze deelnemersgroepen nog nader uitgewerkt worden.

2. Kan en mag je zelf extra geld inleggen in je pensioenpot?

Nee, dat kan helaas niet. Je pensioenpot wordt gevuld volgens de regels van de nieuwe, toekomstige pensioenregeling. Een deel van de pensioenpremie betaal je zelf via je salarisstrook en het grootste deel wordt betaald door de werkgever. Wel kun je zelf sparen voor een aanvulling op je pensioen. Hiervoor bestaan fiscale regels. Het beste kun je hiervoor contact opnemen met een financieel adviseur.

3. De nieuwe pensioenregeling gaat in 2027 in en in 2028 ga ik met pensioen. Zit er dan al iets in mijn pensioenpot?

Het uitgangspunt is dat de vóór 2027 opgebouwde pensioenen worden overgeheveld naar de nieuwe pensioenregeling van Ahold Delhaize. De waarde van je pensioen komt in je individuele pensioenkapitaal terecht, waardoor je pensioenpot bij aanvang van de nieuwe regeling direct gevuld is. En vanaf 2027 komt daar dan de nieuwe pensioenpremie bij.

4. Ik ga binnenkort (vervroegd) met pensioen. Wat betekent de Wet toekomst pensioenen voor mij en mijn pensioen?

Met betrekking tot de nieuwe pensioenregeling maakt het niet uit wanneer je met pensioen gaat. Als er op het moment van overgang naar de nieuwe pensioenregeling wordt ingevaren, dan doen we dat voor opgebouwde en uitkerende pensioenen op een soortgelijke manier. Voor de afweging of je binnenkort (vervroegd) met pensioen wilt gaan, hoef je de overgang op het nieuwe pensioenstelsel dus niet mee te wegen of af te wachten.

Je kunt voor het plannen van je pensioen gebruik maken van de huidige pensioenplanner bij Mijn pensioen en daar verschillende scenario’s uitproberen. Maak de keuzes die bij jouw wensen passen. Als je er niet uitkomt, bel ons of plan een afspraak in met onze pensioenadviseur.

5. Kan ik in de nieuwe pensioenregeling ook met vervroegd pensioen en wat betekent dat?

Vervroegd pensioen blijft mogelijk. Ook andere flexibiliseringsmogelijkheden blijven in de nieuwe regeling mogelijk.

6. Ik wil graag (een deel van) mijn pensioen in een keer laten uitkeren. Kan dat?

Het is de bedoeling dat je in de nieuwe pensioenregeling als deelnemer een extra keuzemogelijkheid krijgt. Je kunt eenmalig een bedrag in 1 keer uit laten betalen. Let op: de wetgeving hierover is nog niet klaar. Dit is dus op dit moment nog niet mogelijk.

Als je in de toekomst hiervan gebruik maakt, dan wordt de pensioenuitkering die je daarna levenslang ontvangt wel lager. Daarom zullen hiervoor de volgende voorwaarden gaan gelden:

  • De hoogte van het bedrag is maximaal 10% van het ouderdomspensioen.
  • Het bedrag kan alleen op de pensioendatum worden opgenomen (dus wanneer je met pensioen gaat).
  • Als je gebruik maakt van dit recht, kun je niet meer stapelen met hoog-laagpensioen.
  • Na de eenmalige uitkering moet de resterende levenslange pensioenuitkering boven de afkoopgrens van kleine pensioenen liggen. De afkoopgrens is wettelijk vastgesteld op € 592,51 bruto per jaar (2024).

7. Kan ik mijn pensioen van € 250,- afkopen als ik met pensioen ga? Kan dit (ook) in de nieuwe pensioenregeling?

Je kunt een zogenoemd ‘klein pensioen’ in de huidige pensioenregeling op de pensioendatum bij ons afkopen. Lees hiervoor de uitgebreide toelichting over afkopen. Let op als je toeslagen van de overheid ontvangt. Ook in de nieuwe pensioenregeling zal afkoop mogelijk blijven voor kleine pensioenen. De exacte regels daarvoor moeten nog worden uitgewerkt.

8. Ik werkte 25 jaar bij Ahold Delhaize en heb pensioen opgebouwd. Is er inspraak geregeld voor ex-deelnemers?

In de gesprekken die we met elkaar hebben gevoerd - Ahold Delhaize, de COR en Ahold Delhaize Pensioen zijn de belangen van álle deelnemers meegenomen. Dus ook de belangen van de ex-medewerkers. In oktober 2023 ontvingen alle ex-medewerkers (gewezen deelnemers) een enquête via e-mail. De antwoorden daarop zijn meegenomen in de besluitvorming over de nieuwe pensioenregeling.

Vragen als je een pensioenuitkering ontvangt

1. Ik ontvang een pensioenuitkering van Ahold Delhaize Pensioen. Gaat deze uitkering omlaag na het omzetten?

We kunnen op dit moment nog niet zeggen of de pensioenuitkering omhoog of omlaag gaat. Bij het pensioenfonds wordt een buffer aangehouden om de pensioenuitkeringen zoveel mogelijk stabiel te houden. Dat is ook het uitgangspunt bij de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel.

2. Ik woon in het buitenland en krijg daar mijn pensioen. Wat verandert er voor mij?

Voor de pensioenen van mensen die in het buitenland wonen, gelden dezelfde regels. De pensioenen worden niet anders behandeld dan de pensioenen van mensen in Nederland.

3. Wanneer weet ik de hoogte van mijn pensioenuitkering in de nieuwe pensioenregeling?

Bij de overgang naar de nieuwe pensioenregeling - we streven naar 1 januari 2027 - zal duidelijk worden hoe hoog jouw pensioenuitkering per periode wordt. Uiteraard zullen we jou ruim voor die tijd informeren met voorbeeldberekeningen zodat je weet waar je (ongeveer) rekening mee kunt houden.

Feedback
Chat